EuroLSJ

Kérdések

Kérdések az EuroLSJ-ről

„Mi az EuroLSJ?”

L, S és J a „nyelv” szó leggyakoribb első betűi Európában. Az ötletet eredetileg a nemzetközi diákcsere és az etimológiai szótárak tartalma ihlette.

Egy jól kutatott etimológiai szótár már élénken bizonyíthatja a szavak nemzetközi terjedésének terjedelmét - olyan sokféleséget, amely ugyanakkor magában hordozza az egységet. Ezzel a háttérrel az európai nyelvi anyaggyűjtés volt a központi és a mai napig lenyűgöző kihívás.

Az évek során az mindig jobbá vált technológia, a különböző anyanyelvű közreműködők közvetlen bevonása, valamint az európai nyelvi szakértői kongresszusok tudósai által nyújtott számos információ segített. És az előadások saját tapasztalata, melyet többnyire a helyi nyelven tartottak.

vissza az oldal elejére

„Európai - minek? Végül mindenki beszél angolul!”

A probléma nem az, hogy angolul tudunk beszélni. A probléma az, hogy kényszerítve vagyunk rá, mert nincs más választásunk. Mivel az angol elidegeníti az európaiakat egymástól ahelyett, hogy pedig összehozná és ismerőssé tenné őket.

Európa legfontosabb nyelvei a beszélgetőpartner anyanyelve és a saját anyanyelve:

A beszélgetőpartner anyanyelve a tisztelet és az érdeklődés fontos gesztusa, és motiválja a részvételre. Így mindenki a közösség tagjaként érzi magát.

A saját anyanyelv az egyetlen nyelv, amely nem csupán egy szerszám az információszállításhoz, hanem a gondolkodás és az érzés rendszere is – miáltal hiteles és jelenlévő lehet lenni.

Európa ott van, ahol az európaiak nyelveit beszélik. Az európai képviseli őket és hozzáférhetővé teszi mindenkinek. Ily módon életre lehet kelteni Európát.

vissza az oldal elejére

„Nincs nekünk más problémánk, mint az ilyen kicsinyesség a nyelvvel? A klímaváltozás egzisztenciális veszélyt jelent az emberiségre!”

A konstruktív cselekedet az elismerésből fakad. A klímavédelem tehát a beszélgetési klímával kezdődik.

A földi élet soha nem volt annyira függő módon a közös konstruktív cselekedettől, mint manapság. Ennek előfeltétele a anyanyelvi kommunikáció. Az idegen nyelven folytatott kommunikáció nemcsak nem megbízható, hanem pusztító védelmi reakciókat is generál, amelyekre jelenleg nincs szükségünk.

Tehát ez a téma különösen a többnyelvűség kezeléséről és a közönségekre koncentrálásáról szól. Az EuroLSJ projekt erre a tökéletes példa - valójában nem az egész világ számára, de legalább az európai nyelvek számára. Ez a legjobb megközelítés erre a célra.

Tehát a választás nem „ az EuroLSJ vagy a klímavédelem”, hanem: az EuroLSJ és a klímavédelem, vagy semmi a kettőből.

vissza az oldal elejére

„Nem Brexit az ellenkező bizonyíték arra, hogy az Európa együtt nőtt a polgárai anyanyelvének tiszteletben tartásával?”

Annak ellenére, hogy az EU megpróbálja érvényesíteni a britek anyanyelvét minden más ellen, Nagy-Britannia vált az első országként, amely elhagyja az EU-t. A Brexit nem az ellenkező bizonyíték arra, hogy a közösség tagjainak anyanyelvei keletkeznek? - Fontos kérdés!

Nos, ebben az esetben nem lehet összehasonlítani a briteket a kontinens európaival. A legtöbb európaiak anyanyelvei alig tanulnak vagy idegen nyelvként beszélnek külföldön. Ezért a kontinens egy európai polgárára vonatkozik: „ahol a nyelvem szól, belföldön van,”. Aki beszél a beszélgetőpartner anyanyelvéről, még ha csak néhány szót is kifejez, érdeklődését fejezi ki benne és hátterében, valamint a kapcsolatában, és egyedül ez a viselkedés közösséget teremt.

A britek számára a helyzet teljesen más: a brit birodalom eredményeként az angolszász nemzet lányai államjai felgyülemlettek a világon. A brit ma világutat készíthet a nyelvterületének elhagyása nélkül. Ha akkor az európaiak csak idegen nyelvként beszélnek angolul, akkor egyértelmű, hogy az anyanyelvi tényezőnek nincs hatása. A figyelem középpontjában a szuverenitás elvesztése áll az EU-tagság révén. De ez csak a britekre vonatkozik.

Az európaiak számára tehát a Brexit nem kétséges, hogy Európa legfontosabb nyelve a beszélgetőpartner anyanyelve.

vissza az oldal elejére

„Miért európai? - Már létezik eszperantó, és ez is sikertelen!”

Az eszperantó az új nyelv régi javaslata. Ezzel szemben az európai nyelv régi és mindig is létezett; csak a dokumentációja az EuroLSJ által új. Az eszperantó anyanyelvűek száma közel nulla, az európai nyelvi leltár Európában 600 millió, és még egyszer olyan sok kívül. Az egyes esetekre vonatkozó elosztási adatok a szótárban, valamint a "Szótár" szójegyzékben szerepelnek ezen a weboldalon.

Az a tény, hogy az európai nyelvet egyáltalán hasonlíthatjuk az eszperantóhoz, az lehet, hogy mindkettő hangfelvétel, amely nem tartozik egyetlen nemzethez vagy régióhoz. A különbség azonban az, hogy az eszperantó feljegyzése az egyszerűség elvén alapult, míg az európai nyelv nyilvántartása a valóságról. Ezért az eszperantó esetében az európai nyelv esetében a szótár egy ajánlás, az információ.

vissza az oldal elejére

„Kellenne az európai nyelvet közvetlenül használni?”

Ez a kérdés az "Aktivitások" alatt válaszolva. A böngésző "hátra" nyílával visszatérhetsz onnan ide.

vissza az oldal elejére

„A szókincs számos latin eredetű idegen szavakat tartalmaz, amelyek széles terjesztése semmi új!”

Igen - még. De attól is függ, hogy hol keres. Ahol a szavak c- vagy re- -vel kezdődnek: természetesen; bl- és k- alatt már másképp néz ki.

Az is szándéka volt, hogy minél több tárgyterületről és nyelvi szinten mutassunk be valamit: mindennapi nyelvet, zsargont, technikai kifejezéseket, a tudomány, a vallás, a politika stb.

Itt a klasszikus oktatási nyelvekből, a latinból és a görögből származó szavak, amelyek a mai egyéni nyelvekben idegen szavakként találhatók, azzal az előnnyel járnak, hogy elterjedése Európában különösen jó lefedettséggel rendelkezik. Így nagyon élénken mutatják be, hogy az egyes nyelvek hogyan illeszkednek a szavakhoz és alkalmazkodnak hozzá szokásaikhoz. Ezért az elején, hogy megismerkedjünk a témával, ezek a szavak nem olyan rosszak.

Mivel azonban a mindennapi nyelv kutatásai előrehaladnak, ez az arány relativizálódik, és egyre több szókincs fog toborozni, ami más nyelvek kombinációjából származik.

vissza az oldal elejére

„Csak a latin ábécét használja. Nem lehetne az európai nyelvet is írni cirill vagy görög betűkkel?”

Igen, biztosan. A szerb-horvát a sablon: egy nyelv két ábécében ugyanazzal az helyesírással! Szintén jó lenne minden európai számára megismerni a három európai ábécét.

Én azonban egyedül nem akarom feltalálni az új karaktereket, amelyekre szükség lesz a reprezentatív európai ortográfia reprodukálására cirill vagy görög betűkkel.

Ez nem lesz lehetséges a cirill és a görög ábécé natív felhasználói nélkül. De teljesen nyitott vagyok és hálás vagyok az ebben az irányban elért ötletekért.

vissza az oldal elejére

Ez az oldal a Google segítségével lefordították. Utolsó frissítés: 01.03.2020impresszum | adatvédelem

(c) EuroLSJ 2020