EuroLSJ

Aktivitások

Tevékenységek az EuroLSJ projekt keretében

A szótár körül

Az európai nyelv szótárát 2018. június elején (papír és e-könyv) tették közzé az első nemzeti nyelvű kiadásban.

A szótár további tervei

Youtube-csatorna

Európa minden nyelvterületén nagyszerű zene van. Kár, hogy nem ismerték meg egész Európában (pl. Rádióval)! A művészek eltűnnek a végtelen lehetőségektől, hogy gazdagok és híresek legyenek! Különösen érdekes, hogy nem fogják elhúzódni: a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon a tendencia egyértelműen a művészek anyanyelvének irányában volt. A Youtube-csatorna EuroLSJ is kis segítséget kíván nyújtani ehhez. Számos európai nyelv zenéje megtalálható az eredeti szövegekkel, valamint a lejátszási listával - minden bizonnyal a legszórakoztatóbb módja annak, hogy megismerjük Európa nyelveit, a helyesírást és a kiejtést! És a művészeknek minden bizonnyal a leginkább fenntartható módja annak, hogy Európa-szerte sikeres legyen, anélkül, hogy lemondanánk hitelességükről.

„Malování” a Divokej Bill csoporttól

A Divokej Bill együttesének Malování daljának való dalszöveg-megjelenítő videó az EuroLSJ néhány kevés házon belüli produkciója a csatornán, de példája annak, ami lehetséges, ha a jó minőségű zenét a jó megjelenítés: A videóra hárommillió kattintással került a cseh nyelvű rock dal egy európai platformon. Így működik Európa!

És így mindenki megértheti a szöveget:

A keresőmotorba írja be a címet és a "Szöveget", válasszon ki egy oldalt az eredménylistából, másolja át a szöveget egy fordítási programba, és jelenítse meg az anyanyelvén.

Problémák a Youtube csatornával

A szerzői jogok védelme fontos. Ez azonban megnehezítheti az európaiak számára, hogy nyelvükön mutassák be egymásnak a zenét: megköveteli, hogy a művészek engedélyt kapjanak a műveik használatára. Szerencsére ezeknek az előnyei is vannak, hogy Európa-szerte ismertté válhatnak.

A Youtube-csatorna tervei

vissza az oldal elejére

Előadások

Az EuroLSJ projektet német, olasz, angol és orosz nyelven mutatták be az egyetemeken és az akadémiákon folyó nyelvi konferenciákon és kongresszusokon, többek között Lisszabonban, Rómában, Heidelbergben, Zadarban, Moszkvában és Strasbourgban.

Az EuroLSJ a meghívás olyan szemléletváltásra, amely nagyobb tisztasághoz és áttekintéshez vezet. A szórakoztató és sok képpel bemutatott, a projekt és az Eurolinguisztika bemutatása minden találkozó számára inspiráló gazdagodást jelent.

vissza az oldal elejére

Kell-e közvetlenül használni az európai nyelvet?

Mi mindannyian beszélünk európaiul, amint megnyitjuk a szájunkat. Ez az EuroLSJ projekt központi üzenete. Az előtérben tehát van valami létező leírása.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az európai nyelvi anyag nem érhető el más módon, mint a szótárban való felsorolással. Mert:

Mind az európai nyelvi anyaggal való közvetlen találkozás a legerősebb élményt nyújtja. Továbbá:

Tehát, ha nyilvános jelenléted van, és többnyelvű nyomokat vagy címkéket használsz, akkor biztosan előnyt jelent, ha hozzáadsz európai nyelvet a nyelvi erőforráshoz.

vissza az oldal elejére

Ezt az oldalt a Google automatikusan lefordította. Utolsó frissítés: 17.03.2020impresszum | adatvédelem

(c) EuroLSJ 2020